PROGRAM ONLINE KONFERENCIJE – MATICA I DIJASPORA NA ISTOM ZADATKU

Teslin narod – Teslas People – Tesla Nation 

Program “Teslin narod” – Matica i dijaspora na istom zadatku 13. februar 2021 godine 

Nikola Lončar, SAD – Predsednik Tesline naučne fondacije SAD/SRB Pozdravni govor 

Zvezdana Stojanovic Scott – Moderator programa 

Zvezdana Stojanovic Scott, rodjena u Jugoslaviji, a u SAD je 24 godine, diplomirani ekonomista za spoljnu trgovinu; bavi se dijasporom proteklih dvadesetak godina kroz razne organizacije u Americi. Učestvovala je i vodila veliki broj humanitarnih akcija u vezi saradnje sa Srbijom, a posebno za Kosovo i Metohiju, organizovala je manifestacije i programe poput filmskih festivala, izložba slika srpskih umetnika u SAD, manifestaciju “200 godina Srba u Americi”. Radi sa Teslinom naucnom fondacijom SAD i Srbija, kao i na projektu Teslin narod od skoro samog pocetka. 

Nikolina Milatovic Popovic – Pomocnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Obracanje Teslinom Narodu, ucesnicima konferencije i publici. 

Zvezdana Stojanović Scott – Uvod u program

Marko Lopušina – Novinar i publicista, četiri decenije bavi se istraživanjem srpske dijaspore. Napisao je 20 knjiga o Srbima u dijaspori, spakovao ih je u tri enciklopedije – “Srpska enciklopedija” Srpske akademije nauka i umetnosti, u Matice srpske, “Enciklopedija Republike Srpske” i njegova lična “Enciklopedije srpske dijaspore”, u tri toma. 

Bio je scenarista za film “Teslin narod, a sarađuje sa Teslinom naučnom fondacijom od samog osnivanja. 

Jovana Ružičić – osnivačica i direktorka Centra za mame, najveće organizacije za prava mama u Srbiji koju je osnovala nakon povratka u Srbiju posle 11 godina provedenih u SAD. U Srbiji je pokrenula mrežu Repats Serbia sa željom da olakša povratak i reintegraciju ljudi koji su živeli po svetu. Grupa danas broji više od 1.600 članova. 

Aleksandar Krsmanović, SAD – Rođen i odrastao u Beogradu. Završio fakultet za hotelski menadžment u Beogradu. Master nauke i biznisa odbranio na Univerzitetu u NY. Jedan od osnivača Projekta Balkanskih vina u Beogradu, uvoznik srpskih vina u SAD, a deo je firme iz Virdžinije Fearless finds, koja uvozi srpska vina. Radi kao menadžer firme WI tec koja se bavi opremom za naučno nano tehnologiju. Jedan od osnivača srpske humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“. Od 2010. Sa porodicom živi u Virdžiniji. 

Boris Šimurina i Therese Crawford, Srbija (povratnici iz Amerike) – Boris Šimurina, po zvanju profesor fizičke kulture, nosilac crnog pojasa treći dan u karateu, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i osvajač bronzane i srebrne medalje na Evropskom prvenstvu. Radio kao kondicioni trener, lični trener i agent za odbojkašice. Danas živi jedan potpuno drugačiji život – u prirodi, sa troje dece i suprugom Terezom. Tereza je Amerikanka, osam godina je bila zvezda američke odbojkaške reprezentacije i članica odbojkaških timova u još 7 zemalja. Pre nekoliko godina je rešila da napusti karijeru i započne novi život sa porodicom na planini u Srbiji. 

Juliana Pandurevič – O peticiji u vezi filma Dara iz Jasenovca – Rođena u Torontu. Diplomirala strane jezike i književnost na Univerzitetu u Torontu, a trenutno studira novinarstvo i komunikacije. Juliana kaze: Moj pokojni deda Milan je bio i ostao moj heroj. On me je naučio da ne možemo imati budućnost ako ne poznajemo svoju prošlost. Juliana je ovih dana pokrenula peticiju o Jasenovcu koju je za pet dana potpisalo 30,000 Srba.

Nikola Lončar – Zahtevi dijaspore – Kratak video zapis – „ Zahtevi dijaspore“ iz 2014. godine 

Prof. dr Višeslav Simić, profesor univerziteta u Meksiku, profesor državne politike i upravljanja njenim izvođenjem kao i geopolitike na Tehnološkom institutu za visoke studije Monterej. 

Konsultant za Balkan i Istočnu Evropu u Vašingtonu; Direktor organizacije za humanitarnu pomoć i društvenu obnovu i razvoj u Moskvi, Rusiji i Tbilisiju, Gruziji. Bio je deo isledničkog tima za ratne zločine u logoru Čelebići u okviru Haškog trubunala. Dr Simić je i nagrađivan pisac. Dobitnik je nagrade za najbolji roman 2000. godine od strane Srpske književne zadruge. 

Prof. Jovan Filipović, Srbija – Doktor mašinstva i doktor upravnih nauka. Završio je Mašinski fakultet u Beogradu, a posle magistrature i doktorata na Mašinskom fakultetu Purdue University u SAD vratio se u Srbiju. Na Fakultetu za upravu Univerziteta u Ljubljani 2011 je odbranio svoju drugu doktorsku disertaciju pod naslovom „Management of the Serbian Diaspora Virtual University as a Complex Organization”. Redovni je profesor, šef katedre za Menadžment kvaliteta i standardizaciju Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu na kome je bio i prodekan. Bio je savetnik za ekspertske resurse, nauku i visoko obrazovanje pokojnog predsednika Vlade Srbije, dr Zorana Đinđića, potpredsednik Privredne komore Srbije, državni sekretar za dijasporu. Autor je više knjiga, monografija i naučnih radova. Predavao je i predaje na više svetskih i srpskih univeziteta. Predsednik je pokreta Grupe eksperata za prosperitet Srbije, posvećenog umrežavanju Matice i Dijaspore, posebno intelektualne. 

Prof. Olgica Ravassi, SAD – Važnost lobiranja i koordiniranja sa nacionalnim ciljevima dijaspore u inostranstvu Prof. dr Olga Ravasi je privatni bezbednosni kontraktor, savetnik za spoljnu politiku i politički operativac. Suosnivač medijske kompanije sa sedištem u Čikagu, specijalista za PR i medijske komunikacije; član odbora i savetnik organizacije Crime Stoppers Global Solutions (CSGS), međunarodne nevladine organizacije sa sedištem u SAD, posvećene borbi protiv terorizma i transnacionalnog kriminala; Specijalni savetnik generalnog sekretara Međunarodne aerodromske i pomorske policije (InterPort Policija) za spoljnu politiku i bezbednost; stručnjak za pitanja Balkana, Južne i Centralne Evrope kao i Bliskog Istoka i nosi imenovanje visokokvalifikovanog stručnjaka po Direktoratu za nacionalnu obaveštajnu

službu (DNI). Član je odbora nekoliko obrazovnih i humanitarnih nevladinih organizacija i aktivna je u nacionalnoj politici i predsedničkim kampanjama. Dr Olga je predsednica i osnivač organizacije Srbi za Trampa 2020. Predsedavajuća je i osnivač Srpsko američke glasačke alijanse, prvog političkog akcionog komiteta (PAC) u istoriji srpske dijaspore. 

Časlav D. Koprivica – Redovni profesor filozofije na Fakultetu političkih nauka (od 2014), autor je pet naučnih bibliografija i preko sto naučnih članaka, stipendista Sasakvine fondacije i DAAD (nemačka služba za akademsku razmenu), studijski boravci u Nemačkoj, Švajcarskoj i SAD, dobitnik nagrade za najbolju knjigu iz humanistike Radio-Beograda (2005), grada Beograda (2014). Društveno i nacionalno angažovan, autor većeg broja publicističkih tekstova. Potpredsednik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije (od 2020). 

Vladimir Prica – Udruženje Koreni 

Udruženje Koreni je udruženje matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije. Udruženje okuplja uspešne poslovne ljude iz zemlje i rasejanja i uspostavlja saradnju u oblasti privrede, kulture, obrazovanja, nauke i sporta, u cilju jačanja nacionalnog interesa i pozicioniranja Srbije na nacionalnom i medjunarodnom nivou. 

Marijana Orlović – Savez Srba iz regiona za dijasporu 

Savez Srba iz regiona je udruženje građana koje je osnovano u Beogradu 2015. godine. Zalažu se za realizaciju programskih ciljeva kroz saradnju sa državnim i drugim institucijama. Smatraju da pitanja Srba u regionu i dijaspore treba definisati kao najznačajnija državna i nacionalna pitanja. Zalažu se za proterane Srbe i rešavanje imovinskih pitanja, povratak srpskog sela, izgradnju nacionalnog programa, a smatraju da su naveci problemi Srba bela kuga, situacija na Kosovu i Metohiji i nedostatak nacionalnog programa. 

Akademik Prof. Svetlana Matic, predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog drustva “Vilhelmina Matic iz Beca 

Profesorka Svetlana Matic je sa svojom organizacijom ukljucena u razne aktivnostii manifestacije u Austriji, na polju jezika, umetnosti i kulturne bastine.Dobitnik je raznik

knjizevnih nagrada i plaketa. Organizacija saradjuje sa austrijskim kulturnim drustvima, a otvoreni su i za saradnju sa drugim organizacijama sirom sveta. 

Prezviter Oliver Subotić, sveštenik Srpske pravoslavne crkve, Srbija – sveštenik i glavni urednik Informativne službe Srpske pravoslavne crkve (Beograd, Srbija). 

Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka, a potom i na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, na kome je i magistrirao. Doktorirao je na katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Objavio je 11 knjiga. Njegova dvanaesta knjiga, posvećena duhovnom liku Nikole Tesle, trenutno je u štampi. Služi kao sveštenik pri hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu. 

Radomir Jovanović – Centar za međunarodnu javnu politiku 

Rodom iz Kragujevca, završio je međunarodnu politiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a potom i master akademskih studija za ekološku politiku na istom fakultetu. Osnivač je upravnog odbora Centra za međunarodnu javnu politiku i njegov je predstavnik pri Zelenoj stolici, mehanizmu civilnog društva koji učestvuje u radu Odbora za zastitu životne sredine Narodne Skupštine Republike Srbije. Bivši stipendista Zadužbine Studenica i alumnista Zadužbine iz SAD. 

Urednik spoljnopolitičke rubrike Novi standard. Bavi se proučavanjem klimatskih promena i politizacije istih, kao i istorijom Srbije XIX veka, odnosima dijaspore i matice, a i humanitarnim radom. Živi u Beogradu. 

Saša i Siniša Rudan, Velika Britanija 

Saša Rudan, multidisciplinarni istraživač i umetnik (pesnik i slikar). Njegova doktorska teza (Univerzitet u Oslu) – „Samoorganizujući kolektivni um – dizajniranje, razvoj i praktikovanje kolaboracije“ odražava njegovu specijalizaciju za kolaborativne društveno-tehničke sisteme za podršku društvenih procesa, razmenu znanja i inovacija. Siniša Rudan je istraživač i predavač, vodi nekoliko međunarodnih projekata, IT stručnjak, pesnik i slikar. Radi u oblasti socio-IT kolaborativnih ekosistema, kolektivne kreativnostii i inteligencije, umetnosti i održivog razvoja.

Saša i Siniša Rudan su jedni od osnivači društva KeOS, Litera fondacije i foruma Rimejking Tesla. Kroz naučno-umetničke metode, ove institucije podržavaju dijalog i pozitivne promene u nauci, umetnosti i društvu. One promovišu i štite srpsku kulturnu baštinu. 

Jelena Šijan Diplomirani politikolog i komunikolog. Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na smeru novinarstvo. Osim novinarstva, koje joj je primarna profesija, uža oblast interesovanja i poslovnog angažmana poslednjih 15 godina su joj korporativne komunikacije, odnosi sa javnošću, socijalno preduzetništvo i marketing. U Teslinoj naučnoj fondaciji je na poziciji projekt menadžera od 2019. godine. 

Jelena Šijan Anketa – Kvantitativna i kvalitativna analiza istraživanja 

Predrag Karasović – Značaj saradnje matice i dijaspore. Zašto je važno sprovoditi ovakva istraživanja? 

Predsednik Tesline naučne fondacije Srbija. Stručnjak za odnose sa javnošću i integralne komunikacije sa 25 godina iskustva u radu sa domaćim i internacionalnim kompanijama i organizacijama iz profitnog i neprofitnog sektora. Govoriće o značaju saradnje matice i dijaspore, kao i o potrebi da se ovakva vrsta ankete/istrazivanja sprovodi. 

PANEL DISKUSIJA 

Pitanja i odgovori – Svi učesnici Konferencije 

Nikola Lončar – Ciljevi, nastavak istraživanja, diskusija na temu predloga za izradu Nacionalnog programa svih Srba sveta. 

Završetak Konferencije 

Tehnička podrska i Marketing menadzer TSF Milica Savić

✅KONFERENCIJU MOŽETE PRATITI NA NAŠEM NOVOM YouTube kanalu Teslin Narod: https://www.youtube.com/channel/UC2iD3Ir35vCc4RDPefMZI9A/featured